Gör egen Klaris till dina drinkar – så här lyckas du med kristallklar is hemma

Gör egen Klaris till dina drinkar – så här lyckas du med kristallklar is hemma

Vill du ta dina cocktails till nästa nivå? Då är det dags att börja tänka på mer än bara recept och garnering – isen spelar faktiskt en enorm roll! Att använda Klaris – alltså kristallklar is – i drinkar är inte bara snyggt, det påverkar också smaken, smältningen och helhetsupplevelsen.

I den här artikeln går vi igenom hur du enkelt kan göra egen Klaris hemma, även om du har en vanlig frys. Vi samlar de bästa knepen, formarna och verktygen som hjälper dig lyckas. Oavsett om du är cocktailnörd eller bara vill impa på middagsgästerna så kommer din is att glänsa – bokstavligt talat!


Varför Klaris?

Vanlig is från frysen är ofta grumlig och full av små luftbubblor. Den ser inte bara trist ut, den smälter dessutom snabbare vilket vattnar ur din drink. Med klaris till dina drinkar får du:

  • Långsammare smältning (tack vare densiteten)

  • Snyggare presentation

  • Bättre kontroll över kylningen

Och ja – det känns helt enkelt lyxigare.


Så gör du Klaris hemma – steg för steg

1. Frys mer is än du tror

Du kommer alltid att behöva mer is än du tror när du blandar drinkar. Ha därför en god mängd is på lager. Satsa gärna på stora isbitar – för is kyler is, och ju större bitar, desto bättre resultat.

2. Smarta isformar

Om du inte har plats för stora boxar i frysen funkar det utmärkt med silikonformar. På t.ex. Clas Ohlson finns smidiga formar som gör 5×5 cm stora kuber – perfekta till shaker eller röra med. Fördelen är att isen smälter lagom långsamt och ger bra balans i drinken.

3. Vill du ha riktig Klaris? Använd en kylbox!

För att lyckas med klaris till dina drinkar är det inte vattnet som är avgörande, utan hur det fryser.

Så här gör du:

  • Använd en liten kylbox utan lock (typ som du tar med till stranden).

  • Fyll den med vatten (kranvatten går fint!).

  • Ställ den i frysen.

  • Eftersom boxens sidor är isolerade, fryser vattnet uppifrån och ned – i en riktning – vilket ger kristallklar is!

Vill du ha perfektion? Ta ut boxen när isen frusit till ungefär två tredjedelar. Då hinner inte bubblor eller orenheter frysa in i nederdelen, som du sedan bara kan hälla bort.

4. Sågar och hackar

När du tagit ut isblocket, låt det stå framme en stund så det ”tempererar” sig. Då spricker det inte lika lätt. För att forma isen behöver du:

  • Brödkniv

  • Mortel eller hammare

  • Gärna en ishacka för att få rätt storlek till glasen

Har du tillgång till en bandsåg? Då kan du enkelt såga till större volymer på nolltid – det är vad proffsen använder!

5. Förvaring av Klaris

Förvara dina isbitar i 3-liters ziplockpåsar i frysen. Det funkar riktigt bra och gör att du alltid har Klaris redo för en spontan drinkstund.


Extra stilpoäng – prägla dina isbitar

Vill du ta det hela ett steg längre? Det finns metallformar och stämplar där du kan trycka in mönster eller logotyper i dina isbitar. Resultatet är otroligt effektfullt – och dina drinkar kommer garanterat att få uppmärksamhet.


Sammanfattning: Så gör du egen Klaris till dina drinkar

Att göra egen Klaris är enklare än du tror. Det kräver lite tålamod, men resultatet är värt det – både estetiskt och smakmässigt. Följ stegen ovan och experimentera dig fram till vad som funkar bäst i just din frys. En sak är säker: när du väl börjat använda klaris i dina drinkar, kommer du aldrig vilja gå tillbaka till grumlig frysdörr-is igen.


Vill du ha fler tips på hur du lyfter dina drinkar med detaljer som gör skillnad? Följ bloggen för fler guider om is, cocktails och allt där emellan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *